Comarca de turisme industrial, el Berguedà

La comarca del Berguedà té diferents llocs per visitar fent turisme industrial. Actualment es pot conèixer com es vivia i com es treballava en l’esplendor de les fàbriques i colònies tèxtils. Un llegat que forma part de la nostra historia…

Una comarca coneguda per totes les colònies tèxtils que es van formar al costat del riu Llobregat. Cada colònia portava el cognom de l’amo de la fàbrica. Per exemple, la colònia de Cal Rosal l’amo tenia el cognom Rosal. En la comarca del Berguedà hi van haver moltes colònies tèxtils: la Plana, Monegal, Cal Metre, Cal Bassacs, Viladomiu Vell, Viladomiu Nou, el Guixaró, Cal Prat, Cal Casas, Cal Pons, Cal Marçal, Cal Vidal, Cal Riera, Merola …

Els edificis que formen una colònia estan distribuïts en tres grups, segons les funcions. Al costat del riu hi havia la fàbrica. El conjunt residencial amb la casa dels amos. I per altra banda, la colònia obrera, amb els habitatges, els serveis, els edificis culturals i els espais de lleure.

Actualment es pot visitar diferents espais:

La Torre de l’Amo de Viladomiu Nou és un edifici construït com a residència dels propietaris de la colònia tèxtil Viladomiu. És un edifici que s’aconsella visitar per conèixer l’estil de vida del propietaris de la colònia.

La colònia de Cal Pons destaca pels seus edificis simbòlics com l’església, el convent i les dues torres modernistes, tot plegat envoltat per un jardí. Es pot visitar el centre d’interpretació de l’església de la colònia Pons, coneguda com la catedral del Llobregat.

El museu Colònia Vidal permet veure com es treballava i es vivia en una colònia industrial de principis de segle. Des de la fàbrica es pot observar la resclosa i el canal que desviaven l’aigua del Llobregat. En la visita també es pot veure la turbina i la màquina de vapor. A la nau dels telers s’hi mostra la maquinària tèxtil més significativa del procés de transformació del cotó: les contínues de filar els telers de garrot. De la colònia obrera es visita un pis obrer, l’escola, la biblioteca, el cinema, l’església, la peixateria, les dutxes i els safareigs.

Les nostres cases rurals: Baluard, Volta i Cal Cisteller estan molt a prop. Tal i com queda reflectit en el mapa.

Us animeu a fer turisme industrial?

Comarca-turisme-industrial-Bergueda

0

Add a Comment