Berguedà és comarca de bolets

Berguedà és una comarca coneguda pels bolets. Especialment tenim rovellons, llenegues, ous de reig, cama groc, cames de perdiu… A la tardor, els boscos de la comarca ens ofereixen els seus fruits. La climatologia i la diversitat de zones boscoses permeten multitud de bolets.

Berguedà és una comarca que a la tardor es transforma. Afortunadament és un territori on es poden collir uns bolets que són molt apreciats. El color i la textura predominen en el paladar per cada un dels bolets fent que siguin molt valorats. A mi m’agraden molt. Poder sortir de casa per endinsar-te al bosc i trobar-ne no té preu.

El rovelló és un dels bolets més populars, també és anomenat esclata-sang. És un bolet on el seu hàbitat és en pinedes. El seu color pot ser entre taronja i vermell. El bolet que ens pot donar confusió per la seva semblança és la lletraga. La gran diferència per ambdós bolets és quan s’espatlla la pinta del bolet. La pinta del rovelló hi surt com sang i la de la lletraga un líquid com llet.

La llenega pot ser blanca o negra. Un dels trets distintius d’aquest bolet és la seva viscositat. És molt apreciat en la Catalunya central. Té un gran valor culinari, quan es menja té una textura molt suau i és idoni per guisats. El seu hàbitat és en boscos mixtos de pi.

L’ ou de reig és un bolet molt característic, quan és jove sembla un ou que surt d’un embolcall. Quan madura i es fa gran agafa la forma d’un bolet. El barret és de color groc ataronjat. La cama o embolcall és blanc. És molt apreciat a l’alta cuina, es fa el carpaccio d’ou de reig. Actualment, és un dels bolets més cars que hi ha en el mercat. Per evitar cap confusió i estar segurs de que és bo quan el tallem ha de ser de color groc daurat.

El cama groc és de barret marró i la cama groga. No té confusió.

La cama de perdiu es troba fàcilment. Com a curiositat quan es cuina es torna de color lilós.

N’hi ha molts de bolets, però els que he comentat són de fàcil trobar en l’entorn dels nostres establiments d’agroturisme: Volta, Baluard i Cal Cisteller.

Us animem a venir a buscar bolets! els fruits de la tardor.

 

0

Add a Comment