Olvan per Sant Sebastià és festa gran

Olvan per Sant Sebastià el poble organitza una gran festa. El 20 de gener de cada any la plaça del poble s’omple de cultura i tradició. És una celebració que és preparada amb molta il·lusió. Es fa honor al patró de la parròquia i es dóna arròs a tothom.

Olvan es fa una de les festes populars de la comarca del Berguedà. És una festa organitzada pels veïns i veïnes del poble. Es fa per Sant Sebastià i també s’anomena festa de l’arròs. Segons explica la llegenda, va ser aquest sant qui va alliberar la població de la pesta negra i, en agraïment, els seus habitants van decidir oferir cada any el plat principal del seu àpat als necessitats que fossin al poble d’Olvan el 20 de gener.

Tot i que Sant Sebastià no portava barba. La festa coincideix en la setmana dels barbuts. La saviesa popular ens diu que la setmana dels barbuts és la setmana més freda de l’any. El nom prové de les barbes llargues, abundoses i espesses que tenen els sants d’aquesta setmana: Sant Hilari, el dia 13; Sant Pau ermità i Sant Maur, el dia 15, i Sant Antoni Abat, el dia 17. També se sol allargar fins a Sant Fructuós, el dia 21, i Sant Vicenç, el dia 22. Llavors, per la festa d’Olvan celebrada a la plaça del poble millor anar abrigats. La dita popular diu: per Sant Sebastià, fa un fred que no es pot aguantar.

És un dia assenyalat per fer una visita al nostre poble. L’arròs és l’acte central de la festa. Però, també hi ha altres actes durant el dia de la celebració. A les 8 del matí hi ha una missa i adoració de la relíquia del sant. A les 12 del migdia es fa una altra missa i adoració, processó pels carrers del poble i un concert ofert per la coral. A les 2 del migdia es beneeix l’arròs a la plaça de Sant Sebastià. Tothom amb el seu plat pot anar a buscar l’arròs i menjar-lo a la plaça amb les taules i bancs que s’han preparat per l’ocasió. Per la tarda es fan altres actes culturals i durant tot el dia hi ha un mercat de productes d’artesania.

Som-hi!

Olvan-festa-2018-turisme-bergueda

 

0

Add a Comment