Cultura de la mona per Pasqua

Cultura de la mona per Pasqua és una tradició molt arrelada. És un postre que va acompanyat de xocolata, ou dur i/o llonganissa. Aquest postre és símbol de que el període de la Quaresma i les abstinències s’han acabat. La mona es menja el diumenge i el dilluns de Pasqua. La tradició d’aquest nom prové del segle XV. 

Cultura i tradició a la casa rural. Quan arriba setmana Santa hi ha divendres Sant i dilluns de Pasqua que són dies festius a Catalunya. És un pont que molta gent fa festa. Qualsevol casa rural està a punt per rebre els turistes nous o repetidors. L’espai i la tranquil·litat que s’ofereix serveix per carregar les piles en plena natura.

A Catalunya per Pasqua marca la tradició que el padrí o padrina regalin la mona al fillol o fillola. En aquest postre sempre hi ha d’haver ou, símbol de naixement i fertilitat. El format més tradicional l’ou és du però amb el pas del temps l’ou també és de xocolata. Hi ha padrins que quan encarreguen la mona hi fan posar un ou per any del fillol. El número màxim d’ous són dotze que és el moment tardar que el fillol farà la comunió.

La festa de la Pasqua varia en les dates segons l’any. És una celebració que pertany al calendari lunar. És el diumenge de Pasqua el següent a la primera lluna plena de primavera (21 de març). Llavors, la data pot variar entre el 22 de març i el 25 d’abril. El diumenge abans és el de Rams i si comptem quaranta dies enrere tindrem el dimecres de Cendra. A partir d’aquest dimecres és quan comença la Quaresma.

Seguint amb el calendari lunar. Després del diumenge de Pasqua ve el diumenge de Pentecosta i deu dies més tard, la festa de Corpus que es celebra la Patum a Berga

 

0

Add a Comment